Of je nu kiest voor de Colruyt, Albert Hein, Delhaize, …, in elke supermarkt is een overaanbod aan keuzes in voedingsmiddelen. De ene al beter dan de andere. Maar hoe vullen we onze winkelkar met juiste en gezonde producten? Onze personal trainer schreef alvast enkele tips uit.
1) Koop voeding zonder voedingslabel
Als je je zorgen maakt over wat er in je eten zit, blijf dan bij onbewerkte voedingsmiddelen. Met andere woorden, voeding zonder voedinslabel. Het eten van echt voedsel bespaart u de tijd en moeite van het lezen van etiketten en zorgt niet voor ongezonde verrassingen.
2) Lees het achterste “voedingslabel”
Kies je toch voor reeds bewerkte voeding, neem dan je tijd om bewust/gezond te winkelen. Fabrikanten gaan er namelijk van uit dat consumenten gehaast, druk, onoplettend en impulsief zijn waardoor ze kopen zonder na te denken. Daarom, leg je mobiele telefoon neer, lees 30 seconden om een pakket te lezen en focus een paar minuten langer dan normaal.
Waarom is dit product in het bijzonder uw geld waard? Op termijn zal je kennis over de verschillende producten vergroten en zal je makkelijker/sneller een keuze zal kunnen maken.
3) Wees kritisch over de verpakking
Hoe zit met de waarheid, nauwkeurigheid van de verpakking? Hoe meer een product u probeert te overtuigen dat het gezond is of dat u het moet kopen, hoe achterdochtiger u moet zijn.
Sommige labelclaims zijn onderworpen aan wetten die zeggen dat fabrikanten geen valse claims mogen indienen. Een blikje tomaten moet bijvoorbeeld 'tomaten' zeggen en de consument kan er vrij zeker van zijn dat er geen tonijn in zit als ze hem opent. Ondanks de richtlijnen van de overheid, blijven voedselbedrijven creatief in hun marketing en het aanprijzen van voedsel.
Danone adverteert haar gezonde bacteriën in haar Activia-product. De bacterie in kwestie is Bifidobacterium animalis DN 173 010. Het wordt echter verschillend aangeduid als Bifidus regularis, Bifidus actiregularis, Bifidobacterium lactis, Digestivum essensis en Bifidus digestivum. Klinkt geweldig. Behalve dat zo'n organisme niet zo ingedeeld kan worden.
Danone beweert dat het een substantie is van Bifidobacterium animalis. Microbiologen zijn sceptisch.
Of wat met de term “natuurlijk”. Je ziet het dagdagelijks terugkomen op verpakkingen en als consument associeer je het met “gezond”. Maar je kunt het perfect op een mueslireep plakken die is gemaakt met fructose-glucosestroop (lees: veel suiker) en gehydrogeneerde olie (lees: veel vet).
Iets dat bijvoorbeeld 'vetarm' wordt genoemd, kan als zodanig gezond worden aangemerkt omdat het slechts een paar gram vet per portie bevat. Maar de aanbevolen portiegrootte is misschien belachelijk klein. Als u een portie van normale grootte at, krijgt u mogelijk veel meer vet (of suiker, of natrium, enz.) Dan het etiket aangeeft.
Daarom, ga niet zomaar uit dat de verpakking de waarheid verteld. Blijf kritisch, neem je tijd en lees het voedingslabel.
4) Geef prioriteit aan ingrediënten boven calorieën
Bij het lezen van het voedingslabel moet je vooral oog hebben voor de ingrediëntenlijst. Als de ingrediënten niet deugen, maakt het niet zoveel uit hoeveel calorieën, vetten en suikers op het etiket staan.
Zoek bij het bekijken van ingrediënten naar korte lijsten met dingen die u herkent. Op een bakje havermout zou je bijvoorbeeld moeten zien: Ingrediënten: haver.
Als u de ingrediënten in een product niet kunt uitspreken, is de kans groot dat u het niet in uw lichaam wilt innemen. Als u eenmaal bekend bent met de gelabelde producten die u koopt, hoeft u ze niet meer te controleren en verliest u minder tijd.
Toch bewust bezig met het tellen van die calorieën? Verkies dan toch het product dat meer calorieën heeft en gezonde ingrediënten maar verklein uw portiegroottes.
5) Durf te vergelijken
Als u twee vergelijkbare items vergelijkt, maak dan uw keuze op basis van twee criteria:
* Meer van de dingen die je wilt (vb: eiwitten en vezels)
* Minder van de dingen die je niet wilt (vb: suiker, zout en vetten)
Tracht tevens rekening te houden bij aankoop met lokale producten en zo weinig mogelijk verpakking!
6) Koop bij de lokale handelaar
De zelfstandige beenhouwer om de hoek, de wakkere bakker 2 straten verder of de vishandelaar naast de kerktoren. 1 voor 1 mensen met een bepaalde passie om kwaliteitsvolle producten te leveren. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in hun producten en kunnen ze hoogstwaarschijnlijk tips geven als het gaat om gezonde voeding. Misschien wat duurder, maar op gezondheid staat geen geld!
Toch nood aan een specifiek voedingsplan? Contacteer dan onze personal trainer.