In de kijker

Partnership met Gezinsbond Zwijnaarde

👊 De Gezinsbond Zwijnaarde en Progress slaan de handen in elkaar om het belang van beweging voor een gezonde geest en lichaam te benadrukken. Als onderdeel van deze samenwerking bieden wij als Progress exclusieve voordelen aan haar leden.

Meer info

Voedingssupplementen. Do or Don’t?

 

Voedingssupplementen. Do or Don’t?

Voedingssupplementen zijn een controversieel onderwerp. Je hebt pro’s en contra’s. “Believers” vinden het noodzakelijk voor de gezondheid en een goed dagdagelijks energiepijl. De tegenstanders houden voet bij stuk dat het geen meerwaarde biedt en het vooral om winst gaat voor de gespecialiseerde bedrijven.

Voor onze personal trainers, is deze redenering te kort door de bocht. Het is geen zwart-wit verhaal. Weliswaar moet je een kritische kijk hebben.

Neem je reeds voedingssupplementen of staat het op je lijstje met toekomstplannen? Stel je dan zelf eerst deze 4 vragen die onze personal trainer heeft opgesteld.

1) Bestaat de kans dat ik via mijn huidige eetgewoonten te weinig essentiële voedingstoffen opneem en daarom voor supplementen moet kiezen.

Deze kans bestaat als je heel slechte eetgewoonten hebt. Weliswaar raden we aan eerst je basisvoedingsplan te veranderen alvorens naar supplementen te grijpen! Heb je reeds een goede “baseline”, maar eet je bijvoorbeeld nooit vis? Dan kunnen visolie supplementen de nodige omega 3 stoffen voorzien. Of neem je te weinig mineralen en vitaminnen op, dan kunnen multivitaminen/multimineralen supplementen eventueel een meerwaarde bieden.

2) Is er een fysiologisch systeem dat ik extra wil aansturen met een specifiek supplement?

Dan hebben we het over niet essentiële voedingssupplementen die invloed zouden hebben op je sportprestaties (vb; creatine, beta alanine). Als een supplement niet helpt bij jouw specifieke sportbeoefening, dan hoef je het niet te nemen.

3) Is er reeds voldoende en onafhankelijk onderzoek gedaan naar het supplement dat ik wil nemen?

Negeer alvast de marketing boodschappen en de mainstream magazines! Maar verdiep jezelf of een supplement voldoende wetenschappelijke achtergrond heeft over het gebruik en de veiligheid ervan. Dit via academische tijdschriften of wetenschappelijke teksten.

4) Ken ik de risico’s van het voedingssupplement?

Ja, er zijn risico’s verbonden aan een voedingssupplement. Misschien staat het voor atleten op de lijst van verboden producten. Of kan het slecht reageren met bepaalde medicatie die je neemt. M.a.w., bezint eer ge begint.

 

Welke voedingssupplementen?

Er zijn 2 grote categorieën van voedingssupplementen: zij die essentiële voedingsstoffen bevatten en zij die niet-essentiële voedingsstoffen bevatten.

De essentiële voedingsstoffen zijn voedingstoffen die we terugvinden in voeding en nodig hebben voor ons dagdagelijks functioneren. Ze moeten ingenomen worden via voeding gezien het lichaam niet de capaciteit heeft om ze zelf aan te maken. Dan hebben we het over eiwitten/aminozuren, essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Gezien het zich in voeding bevindt, hebben we technisch gezien geen supplementen van deze categorie nodig. Dit weliswaar bij een evenwichtig voedingsdieet.

De niet essentiële voedingsstoffen zijn voedsel-gebaseerde voedingsstoffen die het lichaam zelf kan aanmaken of niet noodzakelijk zijn voor het dagdagelijks functioneren. Bijvoorbeeld creatine, glutamine, beta-alanine, caffeïne. Ondanks ze niet noodzakelijk zijn, hebben we ze wel een hoge populariteit onder de bevolking. Dit heeft enerzijds te maken met de goede marketing van de bedrijven. Anderzijds kan het positief bijdragen aan bepaalde fysiologische processen met een verbeterde sportprestatie tot gevolg.

Onze personal trainer heeft een lijst opgemaakt met enkele essentiële voedingssupplementen voor regelmatig of occasioneel gebruik, alsook een lijst met niet-essentiële voedingssupplementen. Download ze hier.

Welk merk?

De dag van vandaag zie je door het bos de bomen niet meer. Tal van merken gooien zich op de markt. Daarvan enkele goede, maar ook heel wat slechte.

Als het om sport gerelateerde supplementen gaat, adviseren onze Personal Trainers de producten van 6D Sports Nutrition. Dit is niet alleen een Belgisch sportvoedingsmerk, maar vooral de wetenschappelijke ondersteuning vanuit KU Leuven, meer specifiek Bakala Academy, geven veel vertrouwen om met dit product samen te werken. Zo bevatten ze de juiste eiwitten in hun recovery dranken (lees: BCAA’s met voldoende leucine bijvoorbeeld), alsook een alternatief voor de vegetariërs op basis van groene erwten en rijstproteïnen. In hun dorstlessers en voeding te gebruiken tijdens het sporten is er rekening gehouden met de 2:1 verhouding in de koolhydratenmix en voldoende natrium aanwezig om dehydratie tegen te gaan. Daarenboven worden de producten onderworpen aan een extra controle door het WADA-geaccrediteer dopingagentschap in Keulen, waardoor we ze mogen en kunnen classificeren als veilig en dopingvrij. Enkele trotse gebruikers zijn Deceuninck Quick Step, RAFC Antwerp en de broertjes Borlée, wat perfect aansluit in hun Belgisch verhaal.

Voor meer info en content omtrent de producten van 6D kunnen jullie steeds surfen naar www.6dsportsnutrition.com. Vraag alvast uw kortingscode bij één van onze personal trainers te Progress.

Slotakkoord

We hebben het reeds vermeld, maar willen er nogmaals op hameren. De belangrijkste factor blijft de dagdagelijkse inname van goede en gevarieerde voeding. Pas dit eerst aan alvorens terug te grijpen naar voedingssupplementen.

Daarnaast hoef het ook geen alles-of-niets keuze te zijn. Misschien kan je opteren om een part-time supplementgebruiker te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld proteïne supplementen nemen op dagen dat je eiwitinname laag is via je volwaardige voeding. Bij een dag met hogere inname, kan je het supplement overslaan.

Niet zeker van je stuk? Dan raden we je aan contact op te nemen met een professional!