NIEUW - Easy Fit

šŸ‘Š Een laagdrempeligge groepsles die voor iedereen toegangkelijk is.
Ben je een starter of wil je op een rustigere manier bewegen, dan is dit iets voor jou!

Meer info & Inschrijven

De voordelen van chocolade

 

Met pasen voor de deur, maakt de chocoladefabriek weer overuren. En ja,  we kennen de negatieve effecten van chocolade op de gezondheid bij overmatig gebruik door de grote hoeveelheid suikers en vetten.

Maar laten we het deze keer positief bekijken! Wist je dat naast de heerlijke smaak, chocolade ook een aantal voordelen heeft voor de gezondheid. Jawel, jullie lezen het goed! Onze personal trainer zet ze hieronder alvast op een rijtje! 

 

1) Vermindert het risico op hart- en vaatziekten!

Chocolade bevat flavonoĆÆden, een soort antioxidant die het risico op hartaandoeningen kan verminderen. Het eten van chocolade kan bijvoorbeeld het cholesterolgehalte in het bloed verlagen, waardoor de bloedvaten beter worden beschermd.

2) Verbetering van de cognitieve functies

Cacao bevat een stof genaamd flavanolen, welke de bloedstroom naar de hersenen kunnen verbeteren. Dit kan op zijn beurt de cognitieve functies, zoals het geheugen en de concentratie, verbeteren.

3) Stimuleert de stemming

Chocolade bevat fenylethylamine en serotonine, chemische stoffen die bekend staan om hun stemming verbeterende effecten. Deze stoffen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een gevoel van geluk en ontspanning.

 

Maar de belangrijkste hamvraag, of in dit geval chocoladevraag, blijft: 

"Waar moet je op letten als je chocolade wilt eten en het toch relatief gezond wilt houden?" Onze personal trainer legt het uit:

 

1)Kies voor pure chocolade

Pure chocolade bevat meer cacao dan melkchocolade, wat betekent dat het minder suiker en vet bevat. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade is.

2)Eet met mate

Chocolade bevat veel calorieĆ«n en suiker, dus het is belangrijk om het met mate te eten. Een portie van 15 a 20 gram pure chocolade per dag is een goed uitgangspunt. Ben je op dieet, dan is een klein stukje puur voor de smaak voldoende!

3) Vermijd toegevoegde ingrediƫnten

Kies voor chocolade zonder toegevoegde ingrediĆ«nten, zoals kunstmatige smaakstoffen of zoetstoffen. Lees de ingrediĆ«ntenlijst om er zeker van te zijn dat je een gezonde optie kiest.

Om een open deur toch in te trappen: de chocoladezakken die je terugvind in de supermarkt, horen 99% van de tijd niet tot de gezonde chocolade!

4) Combineer met gezonde voeding

Chocolade kan worden gecombineerd met gezonde voeding, zoals fruit en noten. Dit kan de voedingswaarde van de snack verhogen en de suikerinname verminderen. 

 

Nu we de positieve voordelen weten en de aandachtspunten, kunnen we afsluiten met volgende vraag: "Waar koop je best je gezonde chocolade?"

Gezonde chocolade is te vinden in supermarkten, speciaalzaken en online. Let op de ingrediƫnten en kies voor pure chocolade met een hoog cacaogehalte. Biologische en fair trade opties zijn vaak ook gezondere keuzes. Probeer verschillende merken en producten uit om erachter te komen welke jouw favoriet is.

Als personal trainers gaat onze voorkeur uit naar speciaalzaken. Zij werken vaak met kwaliteitsvolle producten en kunnen jou ook beter begeleiden in het maken van de gezondste keuze. Ben je van Gent, dan is onze favoriet "Chocolatier Van Hoorebeke" op het Sint-Baafsplein ;-). 

 

Conclusie

Chocolade kan een gezonde snack zijn als het met mate wordt gegeten en de juiste keuzes worden gemaakt. Pure chocolade met een hoog cacaogehalte heeft voordelen voor de gezondheid, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het verbeteren van de cognitieve functies. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de mogelijke nadelen, zoals de hoge calorie- en suikerinname en toegevoegde ingrediƫnten. Kies voor gezonde chocolade-opties en combineer met gezonde voeding voor een smakelijke en voedzame snack.