In de kijker

Partnership met Gezinsbond Zwijnaarde

👊 De Gezinsbond Zwijnaarde en Progress slaan de handen in elkaar om het belang van beweging voor een gezonde geest en lichaam te benadrukken. Als onderdeel van deze samenwerking bieden wij als Progress exclusieve voordelen aan haar leden.

Meer info

Lopen vs Stretching

 

“Stretch ik beter voor of na mijn training?”

“Daalt het risico op blessures als ik vaak stretch?”

“Ben ik minder stijf na een training als ik stretch?”

Dit zijn maar enkele voorbeelden van vragen die wij dagelijks krijgen van onze patiënten/klanten. Stretchen is lang een belangrijk onderdeel geweest in het trainingsprogramma van iedere loper. En dit onder verschillende noemers; prestatie verbetering, preventie van blessures, betere recuperatie,… Maar recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit eerder gebaseerd was op assumptie dan op feitelijk onderzoek. In 2016 werd er een studie uitgevoerd die na ging wat de impact is van stretching op de prestatie en blessurepreventie bij lange afstandslopers (Baxter et. al.). En het antwoord zal iedere loper verbazen!

De conclusie van dit onderzoek is dat stretching geen significant voordeel geeft aan de loper. Het gaat zelfs verder. Stretchen kort voor je loopsessie, geeft een negatief invloed op je looptechniek en je prestatie. Dit is te wijten aan het feit dat stretchen (kort voor je loopsessie) de spierstijfheid en spierelasticiteit verminderd. En deze twee items zijn cruciaal tijdens het lopen.

Lopers en blessures gaan hand in hand. Iliotibiaal frictie syndroom, stress fracturen, shin splints,… Dit zijn maar enkele voorbeelden van veel voorkomende blessures. Ook hier geeft deze studie aan dat er geen positief effect is van het stretchen. Met andere woorden stretchen voorkomend geen blessures.

MAAR er is nog hoop!!

Er is in dit onderzoek (maar ook andere studies) bewezen dat acuut stretchen (net voor of na je training) geen positief resultaat geeft. En bijgevolg niet zinvol is als je traint voor die eerste 5 km, eerste 10 miles of je eerste trail run. Maar chronisch stretchen (stretchen op rustdagen) zou wel een voordeel geven naar bepaalde parameters binnen het sporten en lopen specifiek. Maar dan enkel als je stretcht op rustdagen en dit gedurende een lange periode doet.

Wil je meer te weten komen of het wat en hoe van stretchen, aarzel dan niet om ons te contacteren.