De gezondheidsvoordelen van chocolade

 

De paasvakantie staat voor de deur en dat betekent traditiegetrouw chocolade. Heel veel chocolade! Maar is chocolade nu juist slecht of goed voor de gezondheid? Onze personal trainer zocht het uit.

De zoektocht leverde al snel goed nieuws. De volgende keer dat je een stuk chocolade eet, hoef je je er misschien niet zo schuldig over te voelen. Ondanks zijn slechte reputatie voor het veroorzaken van verschillende negatieve effecten op onze gezondheid, vond onze personal trainer daar tegenover een aantal gezondheidsvoordelen van onze “guilty pleasure”.

Korte geschiedenis

Chocolade is gemaakt van tropische Theobroma cacaoboomzaden. Het oudste gebruik dateert uit de Olmec-beschaving in Meso-Amerika. Na de Europese ontdekking van Amerika, werd chocolade erg populair in de wijde wereld, en zijn vraag explodeerde. Chocolade is sindsdien een populair voedingsproduct geworden waar miljoenen mensen elke dag van genieten, dankzij de unieke, rijke en zoete smaak. Maar welk effect heeft het eten van chocolade op onze gezondheid?

Onze personal trainer start alvast met enkele snelle feiten over chocolade:

- Chocoladeconsumptie is al lang geassocieerd met aandoeningen zoals diabetes, coronaire hartziekten en hypertensie.

- Chocolade wordt verondersteld hoge niveaus van antioxidanten te bevatten.

- Sommige studies hebben gesuggereerd dat chocolade het cholesterolgehalte kan verlagen en geheugenverlies kan voorkomen.

- Chocolade bevat een groot aantal calorieën. Mensen die gewicht willen verliezen of behouden, moeten chocolade slechts met mate eten.

Een mix van slechte en goede eigenschappen. Laten we, gezien de paasperiode, ons even focussen op de goeie.

De voordelen

Chocolade heeft een slecht karakter vanwege het hoge vet- en suikergehalte. De consumptie ervan is geassocieerd met acne, obesitas, hoge bloeddruk, coronaire hartziekte, diabetes en gewichtstoename. Echter, vond onze personal trainer een overzicht van de gezondheidseffecten van chocolade, gepubliceerd in het Nederlandse Journal of Medicine, waaruit bleek dat het niet allemaal slechts nieuws is. De auteurs wijzen op de ontdekking dat cacao, het belangrijkste ingrediënt in chocolade, biologisch actieve fenolische verbindingen bevat. Dit heeft de opvattingen van mensen over chocolade veranderd en het heeft onderzoek gestimuleerd naar hoe het invloed kan hebben op veroudering en aandoeningen zoals oxidatieve stress, bloeddrukregulatie en atherosclerose. Het antioxidantenpotentieel van chocolade kan een aantal gezondheidsvoordelen hebben. Hoe hoger het cacaogehalte, zoals in pure chocolade, hoe meer voordelen het heeft. Donkere chocolade bevat mogelijk ook minder vet en suiker, maar het is belangrijk om het label te controleren.

De belangrijkste voordelen volgens onze personal trainer en de onderzoeken:

  • verlaging van het cholesterolgehalte
  • het voorkomen van cognitieve achteruitgang
  • het verminderen van het risico op cardiovasculaire problemen
  • Positieve invloed op de ontwikkeling van een feutus bij zwangere vrouwen
  • Zou zuurstofbeschikbaarheid tijdens training verbeteren

(geïnteresseerd in de gedetailleerde uitleg over de voordelen? Klink dan zeker op onze link bij “bron”)

Te mooi om waar te zijn zou je denken? Het is alleszins belangrijk op te merken dat de hierboven genoemde mogelijke gezondheidsvoordelen afkomstig zijn van afzonderlijke onderzoeken. Meer onderzoek is nodig om te bevestigen dat het eten van chocolade de gezondheid van mensen echt kan verbeteren.

Bovendien bevatten chocoladerepen niet alleen cacao. De voordelen en risico's van andere ingrediënten, zoals suiker en vet, moeten worden overwogen. Deze kunnen namelijk een grote negatieve impact hebben op gewichtstoename, slijtage van de tanden, cardiovasculaire aandoeningen enzovoort.

Onze personal trainer raad dan ook aan steeds de labels op de chocolade repen te vergelijken en te interpreteren. Als je het als “guilty pleasuere” consumeert, tracht een een zo laag mogelijk suikergehalte te hebben en een cacao percentage boven de 70%. Met andere woorden, selecteer uw merk verstandig om uw cadmium, lood en suiker laag te houden terwijl u de voordelen van antioxidanten en flavonol maximaliseert. Tot slot, alles met TE is nooit goed. Zo ook voor te veel chocolade!

 

Bron: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270272.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18356327

https://n.neurology.org/content/81/10/904.abstract

https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-015-0106-7