Slaag in je sportieve voornemens

 

Slaag in je sportieve voornemens

“Elke dag 100 push ups”, “x aantal kilo’s afvallen”, “een marathon uitlopen”…een nieuw jaar staat garant voor nieuwe sportieve voornemens met voorop de doelstelling om meer te bewegen. We zijn ons bewuster dan ooit van het belang hiervan. Maar vaak wordt daar binnen de eerste maand van het nieuwe jaar al de brui aan gegeven. Het zijn slechts enkelingen die daadwerkelijk deze goede sportieve voornemens volhouden en realiseren.

Termen zoals ‘endocannabinoïden’ zijn hier blijkbaar een excuus voor. Maar die zullen we jullie onthouden, temeer omdat ze anders te duchtig als excuus zal gebruikt worden! Wij helpen jullie liever bij het verhogen van jullie slaagkansen.

1) Doe beroep op een personal trainer

Ok, we geven toe dat dit commercieel gezien voor ons de beste tip is. Maar het werkt wel. Een personal coach kan je naast zijn kennis, ook helpen om het vooropgestelde doel niet uit het oog te verliezen. Sporten is niet enkel een fysiek aspect, maar ook een mentaal gegeven. Een personal trainer kan je op een persoonlijke manier op beide vlakken begeleiden.

2) Niet lopen alvorens je kan wandelen

Stel een realiseerbaar doel op. Wanneer je de lat te hoog legt, zal succes uitblijven, wat alleen maar demotiverend werkt. Stel een einddoel voorop en verdeel die vervolgens in tussendoelen. Op die manier kan je stap voor stap naar een volgend (tussen)doel toewerken. Daarnaast moet je je bewust blijven dat je nooit onmiddellijk resultaat zal zien. Dit is een lange-termijnproject dat je met jezelf aangaat. Maar hey, het zal het waard zijn!

3) Stel een trainingsschema op

Eenmaal je je einddoel en tussendoelen voorop hebt gesteld, is het belangrijk om een plan uit te werken van hoe je deze zal realiseren. Een dergelijk plan hangt volledig af van de doelstelling. Pas steeds op met algemene trainingsschema’s die je terugvindt op het internet. Ze kunnen misschien werken voor het lichaam van de persoon die het opgemaakt heeft, maar daarom werkt het niet per se voor dat van jou. Ben je niet zeker, ga dan zeker te rade bij een personal trainer. Bij Progress lopen er enkele goeie rond!

4) Plan, plan, plan

Iedereen heeft het druk en dan hoor je al rap het excuus “ik heb er geen tijd voor”. Je sportieve doelstelling bereiken gaat echter niet vanzelf. Er moet effectief gewerkt worden en dat kost tijd. Het grote voordeel: tijd heb je altijd, het gaat eerder om prioriteiten stellen. Daarom is het belangrijk om op voorhand sportmomenten vast te leggen in je agenda. Op die manier ben je voorbereidt en kan je alle andere zaken daarrond plannen. En neen, het is echt niet erg van eens iets te missen omdat je moet sporten. Gezondheid gaat toch steeds voor?

5) Lopen, fietsen of toch zwemmen?

Het kiezen van de juiste sport is een belangrijk aspect om op het sportieve pad te blijven. Wanneer je de minuten aftelt tijdens het fietsen, dan is het beter om het lopen of zwemmen eens uit te proberen. Of waarom geen functional training bij Progress? Onder het goedkeurend oog van een personal trainer schuiven we de saaie fitnesstoestellen aan de kant en maken we plaats voor functionele oefeningen waarbij jouw lichaam centraal staat. Variatie verzekerd!

6) Sport niet alleen!

Maak van sport een sociaal gebeuren door bijvoorbeeld groepslessen te volgen. Het zal niet alleen je motivatie en prestatie verbeteren, maar met andere groepsleden is er geen ruimte voor excuses. Niet overtuigd van groepslessen? Lees dan zeker ons artikel met 3 redenen waarom het een “must do” is.

7) Al het begin is moeilijk

Kom je van een sedentair leven, ben je dan bewust van het feit dat die eerste trainingen lastig zullen zijn. Het is echter belangrijk om door te bijten en je eerste tussendoelen voor ogen te houden. Achteraf zal je vooral jezelf dankbaar zijn.

8) Alleen jij bent verantwoordelijk

Hoeveel maandagen heb je jezelf al wijsgemaakt dat je er vanaf volgende week zal invliegen? Hoeveel keer gaf je op tijdens het toewerken naar je doelstelling? Met bovenstaande tips is het eindelijk gedaan met excuses zoeken. In 2019 is het tijd voor actie!